Kindergarten am Endbachweg in Poing / Kunze Seeholzer Architekten

Kindergarten am Endbachweg in Poing / Kunze Seeholzer Architekten

© Jann Averwerser Photography© Jann Averwerser PhotographyCourtesy of kunze seeholzer architekten© Jann Averwerser Photography+ 21

© Jann Averwerser Photography
© Jann Averwerser Photography

Text description provided by the architects. The new four-group kindergarten is positioned on the northern boundary of the property directly along the railroad tracks and, due to its emissions, has been structurally integrated into a noise barrier wall. The organization of the building is carried out in the most coherent implementation of this particularity: all the group and adjoining rooms as well as the multipurpose room are oriented exclusively towards the soundproofed south side and therefore towards the garden. At the rear, in the area of ​​the slope of the noise barrier towards the polluting railway track, the adjoining rooms are arranged almost without windows and thus constitute additional structural protection against immissions for relaxation and play areas.

© Jann Averwerser Photography
© Jann Averwerser Photography

A wide play corridor, which also accommodates the children’s changing rooms, opens up the groups of children lined up inside. Play niches projecting somewhat into the play and access area, structurally designed play furniture that is attached to the side of group rooms, as well as skylights arranged appropriately for the lighting area natural access and spatially differentiate individual group areas.

© Jann Averwerser Photography
© Jann Averwerser Photography
Section
Section
© Jann Averwerser Photography
© Jann Averwerser Photography

An important part of the structural concept is that children can perceive and experience the building from all sides. Visual relations from the play niches in the playroom as well as in the respective group rooms, from the room through the skylights to the outside in the clouds and the sky, but also from the green roof, from high in the building, as well as climbing and sledding the wall allow children to experience the building holistically and understand it spatially from all sides.

Courtesy of kunze seeholzer architekten
Courtesy of kunze seeholzer architekten
Ground floor plan
Ground floor plan
© Jann Averwerser Photography
© Jann Averwerser Photography

The development of the property has been moved from the cramped situation directly to the underpass of the railway tracks to the south and therefore away from the street. A small square in the residential street not only offers a much higher quality of stay but also additional protection for children and their adult companions.

© Jann Averwerser Photography
© Jann Averwerser Photography

About Darnell Yu

Check Also

Column: Our very special Bighorns backyard made more beautiful by very special people | Outside

It’s the season of thanksgiving, and here at Sheridan we have much to be thankful …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *